Dani mediteranskog voća 2022

Dana 19.05.2022. godine održan je Dan mediteranskog voća na plantažama Jaffa-komerca d.o.o. u Blagaju, na kojem je i zvanično predstavljen novi brend “Hercegovačka trešnja”.

Događaj se održao u okviru projekta “Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini“ koji je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji se realizira u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Manifestaciju su posjetili i premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sa svojim zamjenicima Jelkom Miličević i Veskom Drljačom, te ministrom Josipom Martićem, a tokom manifestacije prisutna publika imala je priliku pogledati promotivni videospot o najznačajnijim činjenicama o trešnji i potrebi za njenim brendiranjem.

U sklopu ovog događaja održana je panel diskusija na temu “Potencijali Hercegovačke trešnje”, tokom koje su se obratili predstavnici javnog sektora, proizvođača, kupaca, akademske zajednice i međunarodne organizacije. Pored federalnog ministra Šemsudina Dedića, na panel diskusiji govorili su Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerc, Slaviša Jovanović, savjetnik na projektu “Unapređenje proizvodnje trešnje u Hercegovini” iz GIZ GmbH, Jasmina Aliman, prof. dr. poljoprivrednih nauka i Asim Hadžić, direktor MDDI Grupe u Bosni i Hercegovini.  Javnost je imala priliku da posjeti štandove voća, te se pobliže upozna s IT trendovima u oblasti  poljoprivrede. 

Sa događaja je poručeno da je važnost domaće proizvodnje hrane i potrebe kreiranja dodatnih vrijednosti kojima se osigurava ekonomska stabilnost poljoprivrednih proizvođača i unapređuje ambijent za njihovo poslovanje, na listi prioriteta svih nivoa vlasti.

Pogledajte foto galeriju u nastavku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Naša misija je proširiti tradiciju proizvodnje svježe i ukusne trešnje pod jednim imenom „Hercegovačka trešnja“ na terotoriji BiH i Balkana.

Adresa

Branilaca Bosne b.b, Blagaj, 88201 Blagaj

Telefon

+387 61 741 853

Email

elma.badzak@gmail.com

Hercegovačka trešnja logo

Prijavite se za newsletter

Preuzmite naš najnoviji newsletter ovdje. Ostavite svoj mail i šaljemo vam najnovije informacije.

    X