Završni događaj projekta: „Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini“

U četvrtak, 19.10.2023. u hotelu Bristol Mostar održan je završni događaj projekta „Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini“, koji u protekle tri godine realizuje Jaffa-Komerc d.o.o. u okviru develoPPP. de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke. Ovo je prvi i jedan od najvećih ovakvih projekata podržanih kroz javno-privatno partnerstvo, čija je priprema trajala oko godinu dana.

Projektom se nastojalo stvoriti nešto što će donijeti promjene, ne samo u načinu na koji se gleda na poljoprivredu, već i u načinu života lokalnih zajednica. Kao najbolji pokazatelji rezultata projekta izdvajaju se sljedeći: podjeljeno preko 7500 sadnica modernih sorti trešnje za 103 kooperanta koji dolaze iz opština: Mostar, Čapljina, Stolac i Čitluk, održano 6 teoretskih i praktičnih obuka, obavljene 4 terenske posjete, održane edukacije za studente, objavljen Priručnik za proizvodnju trešnje, održana dva Dana mediteranskog voća, uspostavljen brend Hercegovačka trešnja i osnovan Klaster proizvođača mediteranskog voća Hercegovine.

Završni događaj je  kroz svoj tematski dio otvorio ključne teme koje su od suštinskog značaja za evaluaciju projekta. Prvo se prisutnima obratio direktor privatnog nositelja projekta tj. Jaffa-Komerc d.o.o. – Nedim Badžak, te izjavio:

„Jaffa-Komerc d.o.o. je uložila  ogromne napore u realizaciju projekta, tako da danas tri godine od početka, možemo ponosno pogledati unazad i biti sigurni da će Jaffa-Komerc kroz rad u Klasteru nastaviti ovu incijativu“.

Nakon toga, kao projekt menadžer ispred GIZ-a, Hannah Heil, se obratila prisutnim:

„GIZ-u je drago da sarađuje sa jakim stakeholder-ima, koji su usidreni u lokalnu zajednicu i eko-sistem i koji mogu ostvariti svoj puni potencijal.“

Prezentaciju rezultata projekta su predstavili. Elma Badžak, koordinator na projektu ispred Jaffa-Komerc d.o.o. i  Slaviša Jovanović, savjetnik na projektu ispred GIZ-a. Oni su istakli:

„Tokom ovog projekta, radili smo na unapređenju poljoprivrednih praksi, implementirali smo inovativne tehnike uzgoja trešanja, i podržali poljoprivrednike u stvaranju održivih i konkurentnih poslovnih modela.“.

Predstavljen je i Klaster proizvođača mediteranskog voća Hercegovine i okvirni akcioni plan za naredne dvije godine. Istaknuto je da je osnivanje klastera ključni korak prema održivosti i kontinuitetu onoga što se postiglo sa projektom. Svi prisutni su pozvani da se uključe, dijele svoje ideje i iskustva, te doprinesu izgradnji ove održive zajednice.

Istaknut je značaj projekta za akademsku zajednicu, koji je ogroman, jer pruža jedinstvenu priliku za praktično iskustvo, istraživački rad i unapređenje znanja studenata i profesora. Dekan Agromediteranskog fakulteta Mostar, prof.dr. Alisa Hadžiabulić istakla je:

„Projekat Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini imao je značajan i višestruki doprinos akademskoj zajednici. Kroz edukaciju, istraživanja i praktične radionice, studenti su imali priliku učiti o najnovijim poljoprivrednim tehnikama i praksama. Projekat je pružio studentima priliku za sticanje praktičnog iskustva iz prve ruke, ali je i omogućio usklađivanje obrazovnih planova i programa, sa aktuelnim zahtjevima tržišta.“

Na kraju je dr.sc.agr. Eldin Brkan, koji je bio angažovan u projektu kroz teorijske obuke i posjete, predstavio iskustva sa terena:

„Kroz teorijske obuke, imali smo priliku dijeliti najnovija naučna otkrića i prakse sa poljoprivrednicima. Ove sesije nisu bile samo formalna predavanja; bile su interaktivne diskusije gdje smo zajedno istraživali najbolje načine za unapređenje proizvodnje trešanja. Obilasci voćnjaka su mi omogućili da stvarno razumijem izazove sa kojima se poljoprivrednici suočavaju svakodnevno, ali i pomognem im da prevaziđu sve izazove, predlažući najbolje planove programa zaštite. Jedna od najvažnijih stvari koje sam naučio iz ovog iskustva je snaga zajednice. Poljoprivrednici su dijelili svoja iskustva, stvarajući takmičarski duh koji će biti ključan za dugoročni uspjeh“.

Završni događaj su svojim pristustvom i učešćem podržali brojni proizvođači, predstavnici akademske zajednice, te međunarodnih organizacija koji se kroz svoje razvojne projekte bave poljoprivredom. Podršku projektu daju i predstavnici različitih nivoa vlasti na čelu sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (IFAD); Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK i Ministarstvo privrede HNK. Podršku događaju dalo je i Gradsko vijeće Grada Mostara.

Dodjeljene su zahvalnice osobama i organizacijama koje su se izdvojile svojim izuzetnim doprinosom razvoju i podršci realizaciji našeg projekta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Naša misija je proširiti tradiciju proizvodnje svježe i ukusne trešnje pod jednim imenom „Hercegovačka trešnja“ na terotoriji BiH i Balkana.

Adresa

Branilaca Bosne b.b, Blagaj, 88201 Blagaj

Telefon

+387 61 741 853

Email

elma.badzak@gmail.com

Hercegovačka trešnja logo

Prijavite se za newsletter

Preuzmite naš najnoviji newsletter ovdje. Ostavite svoj mail i šaljemo vam najnovije informacije.

    X