Održan 2. Dan mediteranskog voća u Blagaju uz poruku:

„Obilne padavine uništile rane sorte u Hercegovini, samo 10% trešnje će biti na tržištu“

Danas (četvrtak, 18.05.2023.) je u Blagaju, održan  „2. Dan mediteranskog voća“ u okviru projekta „Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini“ koji se realizuje s ciljem rpromocije domaće poljoprivrede, razvojnog potencijala mediteranskog voća, s naglaskom na brend Hercegovačka trešnja.

Ove godine događaj je održan u okolnostima dugotrajnih i obilnih padavina, koje su prouzrokovale ogromnu štetu na ranoj sorti i velike gubitke proizvođačima, te su oni uz podršku struke iskoristili priliku da apeliraju na nadležne da se da adekvatan odgovor na situaciju, pomogne poljoprivrednicima i počne strateški razmišljati kako se sistemski pripremiti na posljedice klimatskih promjena na ovaj resor.

Dani mediteranskog voća su kroz svoj tematski dio otvorili dvije aktuelne teme u domenu poljoprivrede. O solarnoj energiji i poljoprivredi govorio je magistar inžinjer elektrotehnike Ramiz Zaimović, dok su o trendovima modernog tržišta voća i zahtjevima kupaca koji slijede govorili najveći domaći proizvođači i otkupljivači.

Sa vizijom da na mladima svijet ostaje, projekat je u kolektivno podizanje svijesti o značaju i razvojnom potencijalu domaće poljoprivrede i uzgoja mediteranskog voća uključio i najmlađe. U saradnji sa nadležnim ministarstvima pozvane su sve osnovne škole u Bosni i Hercegovini da promisle o brendu „Hercegovačka trešnja“ i da se kreativno izraze o temi. Mladi su se masovno odazvali pozivu, te svoje crteže objavljivali na društvenim mrežama. Najveći broj lajkova, a samim tim i nagrade partnera „2. Dana mediteranskog voća“ kompanija Konzum i Mercator osvojili su:

  1. Asja Rizvanović O.Š. „Prvi mart“ iz Jelaha
  2. Mustafa Botić O.Š. „Vareš Majdan“
  3. Naida Šemić O.Š. „Blagaj“

Specijalna nagrada za kreativnost uručena je učenicima sa poteškoćama u razvoju iz O.Š. „Fra Lovro Karaula“ iz Livna.

Događaj „2.Dan mediteranskog voća“ su svojim pristustvom i učešćem podržali brojni proizvođači, kupci, predstavnici akademske zajednice, te međunarodnih organizacija koji se kroz svoje razvojne projekte bave poljoprivredom. Podršku projektu daju i predstavnici različitih nivoa vlasti na čelu sa Vladom Federacije BiH, čije je prisustvo, iako najavljeno, opravdano izostalo usljed posjete poplavljenom USK. Podršku događaju dalo je i Gradsko vijeće Grada Mostara.

Projekat „Unaprijeđenje proizvodnje trešnje u Hercegovini“ je produkt razvojnog partnerstva s Jaffa-Komerc d.o.o., a koji  se realizuje u okviru develoPPP.de programa kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Prof.dr. Ahmed Džubur Agromediteranski fakultet Univerziteta Džemal Bijedić

“Kiša je uništila kvalitet plodova, što je dovelo do pucanja i pojave truleži. Plodovi su nepodesni za konzumiranje, pa čak i za dalju preradu. Savjet za poljoprivrednike je da izvše uklanjanje trulih plodova, kako bi se povećao potencijal za iduću godinu, a Vladi HNK i ministru poljoprivrede da apaluju na premijera da se proglasi stanje elemantarne nepogode. U protivnom, šalje se poruka da ne mare za poljoprivrednike.”

Nedim Badžak, direktor “Jaffa komerca” i predsjednik Klastera proizvođača mediteranskog voća Hercegovine ukazao je na potencijal i karakteristike mediterasnog voća i Hercegovače trešnje, te opisao aktuelno stanje sa ranom sortom:

“Prinos trešnje je bio jako dobar, ali zbog vremenskih prilika samo 10% od planiranog uroda će biti dostupno na tržištu. Podrška vlasti se očekuje, budžeti još nemaju stavku pomoći za elementrane nepogode.”

Slaviša Jovanović, GIZ, koordinator na projektu:

“Projekat Jačanje proizvodnje trešnje je specifičan iz dva razloga. To je prvi projekat odobren od Developpp.de programa lokalnoj firmi, ali i prvi koji ujedinjuje lance proizvodnje, prodaje, savjetodavnu i akademski službu. Brend Hercegovačka trešnja ima dvostruku ulogu. Porizvođači će prepoznati da je to nešto njihovo, a potrošači se kroz njega upoznaju sa domaćom proizvodnom perspektivom.”

Govoreći o trendovima na modernom tržištu voća direktor otkupnog centra “Enna Fruit” Dragan Crnomarković iz Hrvatske je rekao:

“Danas se gubi sezonski karakter voća, što distributerima nalaže da jačaju domaću I plasteničku proizvodnju, kao i da posežu za uvozom. Sve veća potreba je za singl pakiranjima što utječe na smanjenje otpada voća i povrća.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Naša misija je proširiti tradiciju proizvodnje svježe i ukusne trešnje pod jednim imenom „Hercegovačka trešnja“ na terotoriji BiH i Balkana.

Adresa

Branilaca Bosne b.b, Blagaj, 88201 Blagaj

Telefon

+387 61 741 853

Email

elma.badzak@gmail.com

Hercegovačka trešnja logo

Prijavite se za newsletter

Preuzmite naš najnoviji newsletter ovdje. Ostavite svoj mail i šaljemo vam najnovije informacije.

    X